$(document).ready(function(){ var wwidth = ($(window).width()); $(".iframekrill").colorbox({initialWidth: "600",initialHeight: "657", width:"600", height:"657", opacity:"0.3", scrolling:false, iframe:true, open:true, onOpen:function(){ $('#page').animate({'width':'+=250','padding-left':'+=250'},{ queue:false, duration:1000 });$('#krillnav').animate({'width':'350px','opacity':'0.1'}); {window.scroll(0,0);}}, onComplete:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'-=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onCleanup:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'+=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onClosed:function(){ $('#page').animate({'width':'-=250','padding-left':'-=250'},{ queue:true, duration:750 });$('#krillnav').animate({'width':'auto','opacity':'1'},{ queue:true, duration:750 }); } }); }); */ ?>

millinx

mlx slideshow

  • Project: Woningbouw, geestelijke gezondheidszorg
  • Programma: 18 kamers voor begeleid wonen
  • Ontwerpteam: Bart Goedbloed, Harmen van de Wal met Smahan Amrach, Celia Faria, Hector Mora Tena, Wei Xing, Zhu Yiwen)
  • Opdrachtgever: De Nieuwe Unie
  • Aannemer: Van Omme en de Groot
  • Constructie: Baas bv, Broersma
  • Kastenbouw: Ernst Sluijter
  • Technisch advies inrichting hof: Bureau B+B
  • Technisch advies renovatie: Bureau Delfshaven
  • Aanneemprijs: Euro 695.000,00
  • Oppervlak: 700 m2

In de Tarwewijk in Rotterdam zuid zijn vijf vooroorlogse panden samengevoegd en volledig geherstructureerd. De panden die deel uitmaken van een bouwblok dat door van de Broek is ontworpen zijn omgebouwd tot een begeleid wonen faciliteit, waar voormalige psychiatriepatiënten een eerste stap in de richting van zelfstandigheid kunnen zetten. Voor een periode van maximaal twee jaar kunnen 18 mensen hier een kamer huren met 24-uurs begeleiding.
Dit project draait om het (opnieuw) leggen van contact tussen verschillende werelden. Dit heeft op twee zaken betrekking; na jaren in een gesloten inrichting te hebben gewoond krijgen de bewoners een venster op de buitenwereld aangeboden. Mentaal nog kwetsbaar krijgen ze een beschermde, introverte omgeving met genoeg stimuli van zichzelf. Een veilige plek om over de wereld uit te kijken.
Tegelijkertijd moet ook de buurt verzoend worden met een opgeschaald, introvert project dat als een Fremdkoerper in de wijk ligt. Nauwelijks bekomen van de achterstandsproblemen die de wijk tot een van de beruchtste in Nederland maakten, is deze minstens zo kwetsbaar als de inwoners van de faciliteit. De vijf panden ondergaan radicale veranderingen in hun interne infrastructuur, vijf panden, elf adressen, worden getransformeerd tot één instituut, met, omwille van controle, maar één ingang. Radicale snedes in de structuur van de begane grond worden buiten zichtbaar gemaakt met grote, blauw omrande vensters.
Om niet te vervallen tot de kilte van de efficiënte, gevaarloze interieurs die bij psychiatrische instituten lijken te horen, is er een air van luxe en complexiteit gecreëerd. De Millinx is tegelijkertijd introvert, open, complex en helder. Oude houten vloeren zijn gerecycled, natuursteen dat als een soort lambrisering op de voorgevel zat is in de vorm van verharding in het hof teruggekomen en heldere kleuren zijn dominant aanwezig in de gemeenschappelijke ruimtes.

Tags: , , ,

Show slideshow.