$(document).ready(function(){ var wwidth = ($(window).width()); $(".iframekrill").colorbox({initialWidth: "600",initialHeight: "657", width:"600", height:"657", opacity:"0.3", scrolling:false, iframe:true, open:true, onOpen:function(){ $('#page').animate({'width':'+=250','padding-left':'+=250'},{ queue:false, duration:1000 });$('#krillnav').animate({'width':'350px','opacity':'0.1'}); {window.scroll(0,0);}}, onComplete:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'-=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onCleanup:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'+=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onClosed:function(){ $('#page').animate({'width':'-=250','padding-left':'-=250'},{ queue:true, duration:750 });$('#krillnav').animate({'width':'auto','opacity':'1'},{ queue:true, duration:750 }); } }); }); */ ?>

Millinx 2 – Thuishaven Charlois

mlx2-thumb-400

  • Locatie: Rotterdam
  • Project: Woonruimte voor voormalig daklozen en kantoorruimte
  • Client: Woonstad Rotterdam, Stichting De Ontmoeting
  • Ontwerp: Krill o.r.c.a.
  • Ontwerpteam: Harmen van de Wal, with Jessica Cangini, Marte van Maris, Monika Novkovik, Monica Väth
  • Aannemer: Meerbouw
  • Constructeur: K-konstrukties
  • Start van het project: juli 2014
  • Oplevering van het project: juli 2016
  • Fotografie: Ralph Kämena
  • Millinx2 is een project met studios voor voormalig daklozen en een kantoorruimte voor de stichting die hen begeleid. Millinx2 is een adaptatie van ons eerdere Millinx project. Het gebouw, dat herdoopt is als Thuishaven Charlois, heeft, naast de 18 studios, ook een kantoorfunctie op de begane grond gekregen. Hoewel de hoofdfunctie, tijdelijke woonruimte voor mensen die maatschappelijke problemen hebben gekend, nog steeds dezelfde is, is de filosofie achter de geleverde zorg radicaal anders. Was introversie een belangrijke eis voor het ontwerp van 2003, de beoogde bewoners ware ex-psychiatrische patiënten, en konden hun studios daarom via een tot hofje getransformeerde achtertuin bereiken, ditmaal moesten de bewoners, voormalige daklozen, een directe ontsluiting aan de stoep krijgen. Het hof werd het terrein voor het kantoor.

    Thuishaven Charlois is daarmee een nieuwe transformatie van een eerdere verbouwing. Enkele van de meest kenmerkende elementen van de eerste transformatie, betonnen ornamenten die als contravorm van oorspronkelijke houten deuren in voormalige deuropeningen aan de voorgevel waren geplaatst, zijn weer vervangen door houten deuren. Alleen hebben deze deuren dezelfde contravorm als de betonornamenten, waardoor er het begin van een Droste effect ontstaat. De houten deuren verwijzen naar betonornamenten die op hun beurt naar houten deuren verwijzen.

    Ook in het interieur is radicale wijziging vergezeld gegaan het behoud met familiaire elementen. De onderverdeling in vier aparte woonkamers en hun respectievelijke trappenhuizen, nodig om de entree via het binnenhof mogelijk te maken, is helemaal losgelaten, om plaats te maken voor een open plattegrond met meerdere doorzichten en zo groot mogelijke transparantie. Maar de ingebouwde wandkasten met zitnissen uit het vorige ontwerp zijn bewaard gebleven, evenals één van de houten platforms die de binnenruimtes met de hof verbonden. Het kantoor is bestemd voor de stichting die de studios beheert en toewijst. Naast administratieve back office heeft het kantoor ook een front office waarin klanten worden ontvangen voor een kop koffie in de lobby en een gesprek in één van de drie glazen spreekkamers.

    Show slideshow.