$(document).ready(function(){ var wwidth = ($(window).width()); $(".iframekrill").colorbox({initialWidth: "600",initialHeight: "657", width:"600", height:"657", opacity:"0.3", scrolling:false, iframe:true, open:true, onOpen:function(){ $('#page').animate({'width':'+=250','padding-left':'+=250'},{ queue:false, duration:1000 });$('#krillnav').animate({'width':'350px','opacity':'0.1'}); {window.scroll(0,0);}}, onComplete:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'-=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onCleanup:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'+=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onClosed:function(){ $('#page').animate({'width':'-=250','padding-left':'-=250'},{ queue:true, duration:750 });$('#krillnav').animate({'width':'auto','opacity':'1'},{ queue:true, duration:750 }); } }); }); */ ?>

ko zwarte tuin

kmp slideshow

  • project: tuin, tuinhuis
  • ontwerp: Harmen van de wal met Smahan Amrach, Frank Schnakenberg, Johan Löberg
  • Cliënt: Fam. Kempff-Oosterhuis
  • Constructeur: Pieters Bouwtechniek
  • Hovenier: Marco van der Hoeven Hoveniers
  • Aannemer serre( zonnecel): Klief, Rotterdam
  • Aannemer tafel: Constructa, Carlo van Nierop, Rotterdam
  • Ontwerp KO-couch: Brat-Krill
  • Start ontwerp: oktober 2004
  • Realisatie: mei 2006
  • Oppervlakte: 100m2
  • Bouwkosten: € 50.000,00
  • Foto’s: Ximena Davalos

“Als we natuur willen zien, nemen we de auto en rijden we naar de Veluwe”
Dit motto was tekenend voor de opdracht die de opdrachtgevers aan Krill meegaven.
Ze weigerden om hun tuin als een geforceerd stukje kleine natuur te zien, maar zagen het als de ideale plek om van zon en regen in hun eigen, afgescheiden wereld te kunnen genieten. Er werd maar een plant getolereerd: een bamboe die meters boven de toegestane schuttinghoogte kon groeien en daarmee het zicht van buitenaf op de tuin zou blokkeren.

De KO zwarte tuin is daarom als een uitbreiding van hun woonkamer ontworpen. Het zwarte graniet van de vloertegels binnen is doorgezet in ruwe basaltsteen buiten, de witte muren binnen zijn als translucente polycarbonaat schuttingen in de tuin gecontinueerd. Er zijn vier objecten die de tuin ruimtelijk indelen: de bamboe, een basalten tafel, een kunstwerk van Ad Hariing en een losse serre, de KO zonnecel. Het laatste object is een glazen doos op wielen met de maten van een tweepersoonsbed. Aan de lange zijden is het opgebouwd uit polycarbonaat deuren op een roestvrijstalen frame, aan de korte zijdes is het bedekt met structurele beglazing. Afgeschermd van de buitenwereld door de translucente deuren kan je hier , liggend op de nieuwe ko-couch, de regen op je af zien komen. ‘s Zomers, als de zon schijnt, worden de deuren volledig geopend.
Een speciaal zit-ligmeubel is voor dit project ontworpen. Het moest drie verschillende doelen kunnen dienen; ‘s nacht moest het een bed kunnen zijn, overdags een ligstoel, terwijl de moglijkheid open bleef om rechtop te zitten aan een kleine tafel. Dit moest gerealiseerd worden zonder elementen naar een opslag te brengen. Daarom is een modulair systeem ontwikkeld.

Tags: , , ,

Show slideshow.