$(document).ready(function(){ var wwidth = ($(window).width()); $(".iframekrill").colorbox({initialWidth: "600",initialHeight: "657", width:"600", height:"657", opacity:"0.3", scrolling:false, iframe:true, open:true, onOpen:function(){ $('#page').animate({'width':'+=250','padding-left':'+=250'},{ queue:false, duration:1000 });$('#krillnav').animate({'width':'350px','opacity':'0.1'}); {window.scroll(0,0);}}, onComplete:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'-=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onCleanup:function(){ $('#colorbox').animate({'left':'+=170px'},{ queue:false, duration:500 }); }, onClosed:function(){ $('#page').animate({'width':'-=250','padding-left':'-=250'},{ queue:true, duration:750 });$('#krillnav').animate({'width':'auto','opacity':'1'},{ queue:true, duration:750 }); } }); }); */ ?>

heesterveld woonlandschap

ymr slideshow

  • Project: Stedenbouw, woningbouw
  • client: competitie NAi-Ymere
  • designteam : Harmen van de Wal, met Smahan Amrach, Sonia Sousa and Cady Chintis
  • programma: 139 woningen, 11 torenappartementen
  • start ontwerp: maart 2007
  • lokatie: Amsterdam

In de Bijlmer wordt momenteel geschiedenis geschreven. Alle historie voorafgaand aan de bouw van dit stadsdeel is volledig weggevaagd en, zoals in de rest van het land, hebben de Nederlanders God niet toegestaan om dit land te maken. Ze hebben het zelf gedaan. Het resultaat is tegelijkertijd indrukwekkend en mager. Als notoire probleemoplossers hebben de ingenieurs de Bijlmer vooral benaderd als de oplossing van problemen; ontsluiting van enorme massa’s mensen en woningbouwproductie van voor Nederland ongekende omvang. De bewoners, gereduceerd tot onbekenden met zo min mogelijk variabelen, hebben de weerbarstigheid van zulke grootschalige ontwikkelingen echter op duidelijke wijze aangetoond.
Woonlandschap Heesterveld heeft vergelijkbare ambities als het originele ontwerp voor de Bijlmer: het creeeren van woningen in het groen, alleen wil het dit keer de woningen niet als ontkoppelde ufo’s in het park leggen. De woningen moeten, in tegendeel, juist een symbiotisch onderdeel van het park worden. Een nieuw landschap zal worden gemaakt, heuvels zullen kunstmatige horizons vormen een nieuwe waterstructuur met sloten en vijvers wordt aangelegd, bomen worden geplant. De woningen worden in kleine appartmentenblokken, met maximaal vier woningen per blok, over het landschap verspreid. Het park wordt in beheer gegeven aan de bewoners. Zij zullen zorg dragen voor een aantal gefixeerde elementen, zoals de vijvers en een deel van de planten. Dit ontheft de overheid van een dure verantwoordelijkheid en geeft de bewoners tuinen die groter zijn dan ze zich normaal gezien kunnen veroorloven. Het werkt als met volkstuinen, de grondhuur is goedkoop, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Mocht dit experiment (als zovele in de Bijlmer) mislukken, dan kan de surplus aan priveruimte weer worden teruggenomen en door de gemeente weer worden herbestemd.
Twee woningtypes zijn er voorgesteld. De heuvelblokken zijn zo ontworden dat elk huishuiden haar eigen gevel krijgt, die het naar eigen inzicht kan aanpassen. De panoramawoningen zijn ingebouwd in de geluidswal. Elk woningtype is zodanig ontworpen dat het grondgebonden is.

Tags: , , ,

Show slideshow.